شکلات محبوب ترین قنادی در سراسر جهان است.
اما در میان تمام انواع شکلات، شکلات تلخ سالم ترین گزینه است.
در میان تمام اثرات سلامتی، خاصیت آنتی اکسیدانی یکی از برجسته ترین آنهاست.
شکلات ریل بلژیکی سرشار از پلی فنول، فلاونوئید است.
اپی کاتچین، مونومرهای فلاوان-3-اول، کاتچین و پروسیانیدین های الیگومری فلاونوئیدهایی هستند که معمولا در شکلات تلخ وجود دارند (Moutou et al., 2004). فلاونوئیدها در برابر استرس اکسیداتیو بسیار موثر هستند.
از این گذشته، آنها میتوانند رادیکالهای آزاد را از بدن ما پاک کنند، زیرا میتوانند یونهای فلزی را کلات کنند (نیکول، 2005).
پروسیانیدین ها و مونومر آنها، کاتچین و اپی کاتچین موجود در کاکائو نیز نقش محافظتی در برابر تخریب DNA دارند و همچنین اکسیداسیون LDL و همچنین پراکسیداسیون کلی لیپیدی را کاهش می دهند.
کاکائو در برابر تشکیل پلاک شریانی محافظت می کند و انعطاف پذیری شریان را حفظ می کند، بنابراین از تصلب شرایین جلوگیری می کند.
پلی فنول ها و فلاونوئیدها معمولا در شکلات تلخ وجود دارند و در درمان بیماری های قلبی عروقی و سرطان نقش دوگانه ای دارند (Kruger et al., 2014).
نه تنها سرطان، بلکه شکلات تلخ نیز تولید ایدز، بیماری های آلزایمر و آلوپسی را به تاخیر می اندازد و برای بهبودی سندرم پیش از قاعدگی مفید است (بارون و همکاران، 1999).
به همان اندازه، از آسیب غیر ضروری سلولی جلوگیری می کند.
در شرایط خاص، فلاونوئیدها و پلی فنول ها نیز در برخی از اقدامات بیولوژیکی حیاتی شرکت می کنند، به عنوان مثال، عملکردهای ضد ترومبوتیک، ضد التهابی، گشادکننده عروق، ضد باکتری، ضد ویروسی (در برابر آنفولانزا و HIV)، ضد پلاک و ضد سرطان.
پلی فنول های اصلی موجود در شکلات تلخ عبارتند از: کاتچین، کورستین، پروسیانیدین B2، پروتوکاتچوئیک اسید، اپیکاتچین و غیره.
اعتقاد بر این است که فلاونوئیدهای کاکائو با تغییر عملکرد اندوتلیال عروقی، مقاومت به انسولین را بهبود می بخشند.
فلاونوئیدها می توانند متابولیسم گلوکز را برای کاهش استرس اکسیداتیو تغییر دهند.
در مقایسه با شکلات سفید، مصرف شکلات تلخ عملکرد سلول های بتا را افزایش می دهد.
این اثر به طور قابل توجهی نشان داده می شود که مصرف شکلات تلخ برای مدت طولانی تری ادامه می یابد (هولنبرگ و نورمن، 2006).
همچنین مشاهده شده است که مصرف شکلات تلخ سطح گلوکز خون ناشتا را کاهش می دهد و پروفایل گلوکز خون را سالم نگه می دارد.
فلاونوئید موجود در شکلات تلخ مسئول کاهش مقاومت به انسولین در خون است و با مهار آنزیم های مبدل آنژیوتانسین، حساسیت به گیرنده انسولین را بهبود می بخشد (Engler and Englaer, 2006).
این در نهایت سطح قند خون سالم را حفظ می کند (Nogueira et al., 2012).
فلاونول های موجود در شکلات تلخ می توانند بر رشد باکتری ها، به ویژه گرم مثبت، غالب شوند.
گاهی اوقات، چندین ماده موجود در فلاونول ها پراکسید هیدروژن را تشکیل می دهند (Vickers, 2017) که بر رشد باکتری های گرم مثبت تأثیر منفی می گذارد.
همچنین با سرکوب فعالیت اوره آز می تواند در برابر سموم تولید شده توسط عفونت های هلیکوباکتر پیلوری موثر باشد.
فلاونول ها می توانند به دیواره سلولی باکتری آسیب بزنند.
همچنین ثابت شده است که آنها در پیشگیری از برخی انواع سرطان روده موثر هستند، اما مکانیسم دقیق آن هنوز ناشناخته است.